Vartaat grillissä - Shashlik-, Saslik-, Souvlaki-vartaat

17.05.2019

Rakkaalla, metallivartaisiin tikutetuilla lihalla sekä kasviksilla on monta eri nimeä. Yksi sama asia yhdistää kaikkia - kaikki valmistuu grillissä tai uunissa.

Kuitenkin hiilellä tai kaasulla grillattuna on se ensimmäinen vaihtoehto.

Shashlik-, Saslik-, Souvlaki-vartaat on grilliruokaa parhaimmillaan.
Shashlik-, Saslik-, Souvlaki-vartaat on grilliruokaa parhaimmillaan.

Hyvää näissä vartaissa on marinoitu, mausteinen liha sekä kasvikset eli kevyttä, tasapainoista ruokaa.

Ellette usko, aina oikeassa oleva tietopankki wikipedia sanoo:

Vartaat on grilliruoka, jossa syötäväksi tarkoitetut lihan- ja vihanneksen palat on lävitetty varrastikulla kypsennyksen ajaksi. Varrastikun tehtävänä on pitää ruoka-ainekset koossa sekä helpottaa annosten tarjoilua. Vartaissa käytetään yleensä marinoitua sian-, naudan-, kanan- tai kalanlihaa. Suosittuja varrasvihanneksia ovat esimerkiksi paprika, maissi, sipuli, ja kesäkurpitsa.

Sama tarkoitus mutta eri nimi

Sitten niihin erilaisiin vartaiden nimiin - Suomessa se on ainoastaan prkl:n hyvä varras. Kun venäjällä ja eteläisessä naapurimaassa Virossa olet matkalla - tilaa ja syö silloin Shashlik-vartaita. Mikäli haluat syödä varrasta esim. kreikassa niin se on Souvlaki. Jos menet esimerkisi Turkkiin, yllätys saat kebap-lihaa. Kaikki on onneksi hyviä vaihtoehtoja kokeilla.

Sama periaate ja vain pienet makuerot mausteiden ja marinadien osalta sekä lisukkeet vaihtelevat.

Joten sitä saat, mitä tilaat - kanaa, nautaa, porsasta etc. Metallinen varras yhdistää kaikkia.

Yksi vartaassa valmistunut grillattu ruoka - souvlaki (kreikka)

  • Porsaan kasslerlihaa
  • Sipulia 2-3 kpl
  • Valkosipulia 4 kynttä
  • Öljyä 2 rkl
  • Omenaviinietikkaa 4 rkl
  • Suolaa
  • Pippuria
  1. Leikkaa kassler noin 3-5 cm lohkoiksi.
  2. Pilko valkosipuli ja sipulit pieneksi. 
  3. Laita kulhoon öljy sekä omenaviinietikka. 
  4. Lisää pippuria myllystä reilusti. 
  5. Sekoita kunnolla ja lisää lihat joukkoon ja laita kelmun alle jääkaappiin vähintäin 3-5 tunnin ajaksi. Yön yli on paras. 
  6. Tikuta lihat vartaaseen tiukasti. 
  7. Suolaa ja pippuroi vartaat. 
  8. Grillaa tai paista noin 200 asteessa n. 5 minuuttia ja käännä. 
  9. Kun liha on saanut pintaan väriä kauttaaltaan kääri vartaat folion sisään.

Mikäli haluat "hipostella" niin savusta samanaikaisesti perunoiden kanssa noin 5 minuuttia.