Veriappelsiinilohi - appelsiinilohi

03.02.2019

Veriappelsiinilohi on kohtalaisen kaunis kalaruoka niin ulkonäöltään ja maultaan. Lohen voi myös valmistaa ihan tavallisista appelsiineista jolloin saadaan appelsiinilohta.

Kokeile myös greippiä. Sekin sopii erinomaisesti ja silloin syödäänkin onkin greippilohi. Periaate on sama valmistaa eikä näitä sanaleikkejä sen koommin tarvita.

Lohen hinta on näinä päivinä kohtalaisen kallista. Kilon upean D-leikatun lohen sain 30 €:n summalla. Toisaalta sitä kalaa pitää syödä ja kun vielä hyvä dinneri tulee niin miksi ei?

Siitä se appelsiinilohen ajatus sitten lähti

Löysin ohjeen Maku-lehdestä. Siitä se sitten lähti. Mietin raaka-aineita ja myös lohen maustamista. Appelsiineja tarpeeksi pyöriteltyäni päätin valmistaa veriappelsiinilohen pienin muutoksin.

Katso tästä alkuperäinen Maku-lehden / Meillä kotona blogin resepti.

Muuten ensinnäkin lohta uunissa paistaessa tuo paistoaika sekä paistolämpö. 175 astetta on lohelle ihan ok ja muutenkin rasvainen kala pysyy hienon"mehukkaana" ja koostumus pysyy kasassa. Paistoin lohta noin 30 minuuttia koska lohifile oli kohtalaisen paksu.

Lohta oli kilon D-leikattu filee. Kuivasin lohen ja suolasin varovasti pinnan. Appelsiininmehua puristin noin 0.5 dl. Lisäsin appelsiinimehun sekaan kalakastiketta 4 ruokalusikallista. (Soijakin käy vallan hyvin). Seesamiöljyn jätin pois. Juoksevaa hunajaa laitoin sen 1 ruokalusikallisen. Sekoitin kaikki kunnolla kastikkeeksi.

Inkiväätiä en löytänyt joten korvasin sen inkiväärillä.

Inkiväätiä en löytänyt mistään kaupasta. Joten päätin korvata inkiväätin inkiväärillä. Raastoin sitä n. 4 tl. Leikkaa kalaan terävällä veitsellä, jnkv syviä viiltoja. Näin myös kastiketta pääsee maustamaan kalan sisempiä osia.

Levitä inkivääri lohen pinnalle. Kaada kastiketta tasaisesti päälle. Leikkaa ohuita siivuja hedelmästä ja asettele kalan pinnalle. Laita uuniin lohi paahtumaan.

Kun appelsiinilohi on kypsää ota kastike talteen. On aivan mieletön tapa maustaa lohi pienellä lusikalla nostellen lohifileen päälle.

Tarjoilin niin kermaisen perunamuusin kanssa. Huikea kalaruoka.