TOP 10 + 1 Lammasreseptiä

15.04.2019

Lampaan- tai karitsanliha on harmittavasti vielä suomessa pääsiäisen sesonkiruokaa. Onneksi ajat ovat muuttuneet ja lampaanliha on löytänyt jo muihinkin vuodenaikoihin sopivaksi liharuokien raaka-aineeksi.

Tässä nyt otsikossa on "rouheasti" TOP 10 lammasreseptiä. Oikeasti ei kukaan pysty olemaan niin nerokas että saisi ne TOP 10 parasta lammasreseptiä järjestykseen.

Lampaanliha on grillissä aivan mahtava ja helppo syödä. Karitsankareet suorastaan huutavat hampaita suoraan grillin parilalta.

Nannan (Kaikki äitini reseptit blogin) nyhtölammas on jotakin erityistä. Se on helppoa ja harmitonta ruoanlaittoa eikä siinä voi epäonnistua.

Nanna oli painanut reseptiikan mieleen brittiläisen tv-kokin Nigella Lawsonin ohjelmasta. Tämä lammasresepti on jumalten ruokaa. Nyhtölampaan reseptiin pääset klikkaamalla kuvaa. Se on vähänkuin linkkibutton.

Akaassa sijaitsevan Tolvilan Kartanon luomulammastilan Isäntä ja paimen Jarmo Latvanen antoi muutamia perusvarmoja ja herkullisia lammasreseptejä.

Lihamestari, kauppias ja yrittäjä Savosta. Sepon Lihatorin Niko Tossavainen paljasti Lihamestarin perusviulun reseptin.

Seuraavaksi hieman arkisempia ruokia. Henri Alenin someresepti #eubollat. 

Ystäväni Gidin karitsanpyörykät - makua ja pinjansiemeniä.

Karitsan- tai lampaanlihasta valmistetaan Andalucian Auringossa ruokakirjasta Köftet-lihavartaat.

Maistuuko karitsan- tai lampaanliha villalta? Ei maistu - lue miksi.

TOP 10 reseptiä karitsasta tai lampaasta, sekalaisessa järjestyksessä

  1. Nyhtölammas - Kaikki äitini reseptit
  2. Lihamestarin perusviulu - Sepon Lihatori
  3. Wasabilla maustettua karitsaa - Chef Kristian Vuojärvi
  4. Grillattu karitsankare - Eines.fi
  5. Karitsan murea entrecote - Tolvilan Kartano
  6. Karitsan niskaa uunissa - Tolvilan Kartano
  7. Ylikypsää karitsan niskaa ja punaviinikastiketta - Tolvilan Kartano
  8. Tolvilan karitsanpaistia nopeasti - Tolvilan Kartano
  9. #eubollat orginal - Chef Henry Alen, Ravintola Ultima
  10. Gidin Israelilaiset lihapullat - Chef Gidi Golan, Israel
  11. Marokkolaiset köftet-vartaat - Andalucian auringossa


Lihamestarin perusviulu

  • Suomalaisen karitsan pyöristetty viulu/paisti

Yrttimarinadi:

  1. Valkosipulin kynttä 2 kpl
  2. Suolaa 1 tl
  3. Rosmariinin oksia 2 kpl
  4. Oreganoa tuoretta silputtuna 1 dl
  5. Sitruunanmehu puolikkaasta sitruunasta
  6. Mustapippuria 1 tl
  7. Oliiviöljyä 1 dl
  1. Valmista yrttimarinadi sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella
  2. Tee noin 3 cm syviä viiltoja paistin päälle
  3. Mausta paisti ja laita maustumaan vähintään vuorokaudeksi jääkaappiin.
  4. Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunniksi
  5. Upota vielä valkosipulin kynsiä, sekä rosmariinia paistiin tehtyihin viiltoihin.
  6. Mikäli haluat estetiikkaa niin voit vielä sitoa paistia nätimpään muotoon
  7. Lämmitä uuni 180 C ja kypsennä 20 min, jonka jälkeen pudota uunin lämpö 140 C ja kypsennä loppuun n. 3h (kypsä 75C)
  8. Anna vetäytyä hetken ja nauti!

Wasabilla maustettua karitsaa

Tämä on Suomen kokkimaajoukkueen eli Culinary Team of Finlandin joukkueenjohtajan Chef Kristian Vuojärven reseptiikkaa. Wasabin voi korvata hyvin raastamalla tuoretta piparjuurta tai sivelemällä piparjuuritahnaa wasabin sijaan.

  • Karitsan ulkofilettä
  • Suolaa
  • Öljyä
  • Mustapippuria
  • Rosmariinin oksia
  • Valkosipulia
  • Voita
  • Wasabia tai piparjuuritahnaa
  1. Puhdista fileet kalvottomaksi.
  2. Paista runsaassa voissa pannulla rosmariinin ja valkosipulin kanssa.
  3. Loppukypsennä 120 asteessa uunissa sisälämpötilaan 54 astetta.
  4. Leikkaa annospaloiksi ja mausta suolalla ja wasabilla tai piparjuuritahanalla. (levitä todella ohut kerros lihan ruskistettuun pintaan.)

Grillattu karitsankare

  • Karitsankaretta 2 - 3 ruokailijaa kohden
  • Öljyä
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  1. Ota liha ajoissa huoneenlämpöön.
  2. Sivele kareen pintaan öljyä.
  3. Rouhi suolaa ja mustapippuria päälle.
  4. Kuumenna grilli noin 200 asteiseksi.
  5. Grillaa tasalämmöllä molemmilta puolilta noin 2-3 minuuttia.
  6. Kääri tiukasti folioon noin 10 minuutin ajaksi.
  7. Nauti ja nuole luut.

Karitsan murea entrecote

  • Karitsan entrecotea
  • Porkkana 
  • Selleri
  • Sipuli
  • Valkosipulinkynsiä
  • Rosmariinin oksia
  • Timjamia tai muita yrttejä
  • Laakerinlehtiä
  • Maustepippuria
  • Punaviiniä 1 - 1.5 dl
  • Lihalientä
  1. Ruskista lihat ja paloitellut juurekset voissa.
  2. Laita lihat ja juurekset uunivuokaan.
  3. Lisää mausteet sekä 1-1,5 dl punaviiniä ja lihalientä niin, että lihat peittyvät.
  4. Laita 200 asteiseen uuniin 30 minuutiksi ja jatka kypsentämistä 100 asteisessa uunissa neljästä kuuteen tuntiin.
  5. Liha on kypsää kun se on aivan murean pehmeätä.
  6. Lisää vielä makusi mukaan suolaa ja pippuria ennen tarjoilua.

Pannuvaihtoehto karitsan entrecotélle

  1. Ota huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistamista.
  2. Leikkaa pihviviipaleiksi.
  3. Painele sormilla esim. luomurypsiöljyn kanssa pihveiksi.
  4. Paista kuumalla, öljytyllä pannulla muutama minuutti molemmin puolin.
  5. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria.
  6. Lisää timjamia.
  7. Hauduta pannulla kannen alla tai uunissa vielä hetki.
  8. VINK! Voit laittaa esim. ruokakermaa (Mustapekka tms.) kastikkeeksi.

Karitsan niskaa uunissa

  • Karitsan niskaa tai -lapaa 800 g
  • Valkosipulinkynttä 5 kpl
  • Sipuli 1 kpl keskikokoinen
  • Rypsiöljyä 1 rkl
  • Punaviiniä 2 dl
  • Lihalientä 8 dl
  • Mustapippuria 1 rkl (kokonaisia)
  • Laakerinlehteä 1 kpl
  • Kanelitanko 1 kpl
  • Suolaa 0.5 rkl
  • Hunajaa 1 rkl
  • Tuoretta minttua hienonnettuna 0.5 dl
  • Tummaa Maizenaa 4 rkl
  1. Kuori ja hienonna sipulit sekä valkosipulinkynnet.
  2. Kuullota sipulisilppua ja valkosipulinkynsiä öljyssä padassa.
  3. Kaada joukkoon punaviini ja lihaliemi.
  4. Lisää joukkoon pippurit, laakerilehti ja kanelitanko.
  5. Ruskista lihat kevyesti pannulla ja mausta ne suolalla ja nosta liemeen hautumaan.
  6. Hauduta lihoja 175-asteisessa uunissa tai hellalla miedolla lämmöllä 3 - 4.5 tuntia.
  7. Lisää loppuvaiheessa pataan minttu.
  8. Poista lihat varovasti padasta ja siivilöi liemi.
  9. Suurusta liemi ja tarkista maku.
  10. Tarjoile suurustettu liemi kastikkeena.

Ylikypsää karitsaniskaa ja punaviinikastike

  • Karitsan niskaa (myös potka käy) n. 800 g
  • Sipuli 1 kpl paloina
  • Laakerinlehti 2 kpl
  • Mustapippuria 0.5 rkl kokonaisia
  • Timjamia
  • Suolaa
  • Vettä että lihan pinta peittyy
  1. Ruskista niskapalat pannulla.
  2. Laita ruskistettu niska mausteiden kanssa pataan.
  3. Lisää vesi.
  4. Hauduta kypsäksi 2-3 tuntia hellalla.
  5. Leikkaa sopiviksi annospaloiksi, poista luut ja liemi.
  6. Tarjoa punaviinikastikkeen kera

Punaviinikastike

  • Punaviinietikkaa 0.5 dl
  • Punaviiniä 3 dl
  • Salottisipulia (tai tavallista sipulia) 2 kpl
  • Porkkana 1 kpl
  • Selleriä pala
  • Herkkusieniä 8 kpl
  • Lihalientä 7 dl
  • Laakerinlehti 1 kpl
  • Valkopippuria muutama
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Voita 1 rkl
  1. Pilko kuoritut kasvikset.
  2. Kuumenna kattila ja lisää etikka (happamuus vähenee), viini, kasvispalat, laakerinlehti ja valkopippuri.
  3. Keitä hiljalleen kunnes 1/3 liemestä on jäljellä.
  4. Lisää lihaliemi ja anna kiehua hiljalleen kasaan.
  5. Siivilöi ja mausta.
  6. Vatkaa voi joukkoon.

Tolvilan karitsanpaistia nopeasti

  • Luomukaritsan kulma- tai sisäpaisti
  • Tuoretta persiljaa (tai timjamia, rosmariinia yms.)
  • Valkosipulinkynsiä 2 kpl murskattuna
  • Oliiviöljyä
  • Myllysuolaa
  • Mustapippuria myllystä n. 0.5 tl
  • Voita paistamiseen
  1. Hienonna persilja ja sekoita mukaan öljy, valkosipuli ja suola kulhossa.
  2. Kääntele paisti seokseen ja anna maustua 4 - 6 tuntia tai yön yli.
  3. Lisää voi paistinpannuun ja lämmitä kuumaksi.
  4. Ruskista paisti hyvin kauttaaltaan.
  5. Rouhi päälle pippuria ja ripaus suolaa.
  6. Nosta liha uunivuokaan.
  7. Kaada pannuun noin 1 dl vettä ja kiehauta.
  8. Kaada liemi paistin päälle.
  9. Kypsennä 175-asteen uunissa 15 min.
  10. Mikäli käytät paistolämpömittaria niin sisälämpötilan ollessa 56-58 astetta on liha sisältä punertavaa.
  11. Ota viimeistään pois, kun lämpötila on 65 astetta (täysin kypsä). Varo ettei paisti kuivu liiasta paistamisesta.
  12. Anna paistin hautua folion alla ennen leikkaamista n. 10-15 min ettei lihaneste karkaa.

Someresepti Henri Alen #eubollat orginal

  • Karitsan jauhelihaa (lampaan) 400 g
  • Kananmuna 1
  • Fetajuustoa 150 g
  • Tomaattipyre 1 rkl
  • Valkosipulinkynsiä 2
  • Minttua tuoretta
  • Oliivinrenkaita 0.5 dl
  • Suolaa
  • Pippuria
  1. Valmista tomaattikastike #muttisoosi
  2. Murskaa feta jauhelihan sekaan.
  3. Lisää muut mausteet ja minttu. 
  4. Nyt täytyy sekoitaa Eviran kieltoja uhmaten kädellä kaikki sekaisin. ;) 
  5. Leivo isoja pullia uunipellille.
  6. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.
  7. Paista kuumalla paistinpannulla väri pulliin ja nostele muttisoosin sekaan hautumaan noin 5 minuuttia.
  8. Tarjoile Couscousin kanssa tai läjää kasa leivän päälle jonka kruunaat aiolilla. Oli vink!

Chef Gidin Israelilaiset lihapullat

  • Karitsan jauhelihaa 700 g ( naudan jauhelihaa)
  • Persiljaa, tuoretta 1 pnt
  • Korianteria, tuoretta 1 pnt 
  • Pinjansiemeniä 100 g
  • Jeeraa eli juustokuminaa 1 tl
  • Chilijauhetta 1 tl
  • Paprikajauhetta 1 tl
  • Mustapippuria 1 tl
  • Suolaa 1 tl
  1. Ota jauheliha ajoissa huoneenlämpöön.
  2. Silppua tuoretta persiljaa ja korianteria yksi reilu puntti aivan pieneksi. 
  3. Lisää sekaan loput mausteet. 
  4. Vaivaa käsin taikina kunnolla sekaisin. 
  5. Yksi iso a-vink, a-vink on että vatkaa massa vatkaimella sekaisin. ( näin karkeaksi rouhitun jauhelihan syyt menevät rikki - maku ja koostumus paranee.
  6. Leivo kylmällä vedellä kostutetuin käsin reiluja pyöryköitä.
  7. Uunissa paistetaan 200 asteessa ja 30 minuuttia leivinpaperin päällä. 
  8. Käännä paistamisen puolessa välissä. 
  9. Grillissä noin 5 minuutin välein käännellen noin 15 minuuttia.

Marokkolaiset Köftet-vartaat

  1. Lampaan- tai karitsanjauhelihaa 400 g
  2. Sipuli 1 kpl
  3. Valkosipulia 2 kynttä
  4. Ras el Hanout mausteseosta 3 rkl
  5. Persiljaa tuoretta kourallinen
  6. Suolaa 0.5 tl
  7. Mustapippuria 0.5 tl
  8. Öljyä paistamiseen
  1. Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipulinkynnet.
  2. Kuullota hetki öljyssä pehmeäksi. 
  3. Lisää Ras el Hanout mausteseos sipulien sekaan ja kuullota vielä hetki. 
  4. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. 
  5. Lisää silputtu persilja, suola ja mustapippuri. 
  6. Sekoita kaikki kunnolla jauhelihan joukkoon. 
  7. Anna maustua jääkaapissa noin 0.5 tuntia. 
  8. Pyörittele jauhelihamassasta mausteisia pötkylöitä ja tikuta vartaisiin. 
  9. Grillaa noin 4 minuuttia per puoli tai paista pannulla öljyssä. 
  10. Tarjoile harissajugurttikastikkeen kanssa.

Harissa jugurttikastike


  • 250 gr turkkilaista jogurttia
  • 1,5 tl harissa-tahnaa (etniset kaupat ja yleensä isommat marketit myyvät)
  • 1/2 sitrunan kuori ja mehu
  • 1/2 tl kuivattua minttua (ja/tai 1 rkl hienonnettua persiljaa)
  • suolaa
  • pippuria
  1. Sekoita ainekset keskenään, anna mielellään maustua jääkaapissa puolisen tuntia, tarkista maku ja suolaa ja pippuroi vasta sitten.