Sitruunainen parsarisotto

29.03.2019

Kevät on sama kuin parsakausi. Myymälöihin on alkaa ilmestymään jo tankoparsaa runsain määrin.

Reseptiikka parsan valmistamiseen on periaatteessa melko yksinkertainen. Voit paahtaa, keittää, höyryttää, grillata jne.


Tässä risottoreseptissä parsa pääsee sitruunaiseen risottoon. Kiva, miellyttävä jopa raikas risotto on aivan omiaan parsan kanssa.

Muistathan että risoton kuuluu olla hieman löysän, puuromaista. Ei sellaista mitä joskus kouluruokalassa oli. Niitä riisinjyviä ei ole kiva kaivella hamapaiden välistä.

Sitruunainen parsarisotto


  • Kanalientä n. 7 dl (2 kanaliemikuutiota 8 dl:n vettä)
  • Salottisipulia 2kpl
  • Valkosipulinkynsiä 2 kpl
  • Voita 1 rkl
  • Öljyä 1 rkl
  • Arborio tai vastaavaa risottoriisiä 3 dl
  • Valkoviiniä n. 1.5 dl
  • Sitruunanmehua vajaa 0.5 dl
  • Sitruunankuorta raastettuna 
  • Parmesanjuustoa raastettuna
  • Voita 
  • Mustapippuria
  • Kurkumaa 0.5 tl
  • Tankoparsaa n. 5 kpl
  • Koristele parsan nupuilla sekä sitruunan kuoriraasteella

Parsan esivalmistelu


  1. Leikkaa parsasta kanta (se puumainen osa).
  2. Laita kattilaan suolaa ja kiehauta parsat noin 3 minuutin ajan.
  3. Jäähdytä parsat ja pilko ohuiksi noin puolen sentin - sentin paloiksi.
  4. Säästä parsan nuput koristeeksi.

Risotto


  1. Valmista kanaliemi kiehauttamalla vesi sekä 2 kanaliemikuutiota.
  2. Kuori ja hienonna salotti- ja valkosipulit.
  3. Kuullota sipulit kattilassa öljy-voi seoksessa.
  4. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu.
  5. Lisää riisi, kuullota läpikuultavaksi. Lisää viini ja sitruunasta puristettu mehu.
  6. Keitä, kunnes neste on haihtunut.
  7. Lisää kanalientä vähitellen.
  8. Lisää kurkumaa 0.5 tl. (ei pakollinen, mutta antaa kivan värin).
  9. Lisää parsat joukkoon aivan loppupuolella.
  10. Risoton keittäminen vaatii noin 20 minuuttia. Sekoita mielummin puuhaarukalla varovasti nostellen.
  11. Nosta risotto pois liedeltä, sekoita sitruunankuoriraaste voin ja parmesaanin kanssa risottoon.
  12. Mausta pippurilla. Maistele ja mausta suolalla mikäli on tarvetta
  13. Koristele annokset tuoreella mintulla, sitruunan kuoriraasteella ja parmesaanijuustolla.
  14. Tarjoa heti. Ruokailijat odottavat risottoa, risotto ei odota ruokailijoita!

VINKKI! Parmesaani ja kanaliemi ovat suolaisia, joten risotto ei välttämättä tarvitse suolaa.