Runebergin tortut, Amaretolla

11.01.2019

Runebergin päivää vietetään 5.helmikuuta ja silloin vedetään lippu salkoon koska Runebergin tortut. On sille jokin muukin syy olemassa eli J.L.Runeberg on syntynyt tuona päivänä.

Runebergin tortut, Amaretolla. Ei se ulkonäkö vaan maku.
Runebergin tortut, Amaretolla. Ei se ulkonäkö vaan maku.

Fredika Runeberg sen keksi

Runebergillä oli vaimo, Fredika Runeberg. Fredika ei ollut mikään turha vaimo ja oli aikaansa edellä, hävikin suhteen. Sinne torttuun meni omenahilloa, vehnäjauhoja, keksimuruja, korppujauhoja ja manteleita. Just niitä, mitä kaapista löytyi. Vielä kurioseettina mainitsen että Fredika teki nämä tortut koska itse Runebergillä oli makean nälkä. Aika pyyteetöntä.

Mikäli sinulla on jäänyt piparkakkuja joulusta jäljelle, kannattaa käyttää ne nyt pois. Huomaathan että jätä hieman karkeaksi keksimurut kun survot niitä pienemmäksi. Runebergin torttuihin on monenlaista reseptiikkaa ja ohjetta olemassa.

Tässä yksi, varsin hyvä. Jos olet samaa ihmistyyppiä kuin allekirjoittanut eli #ihatebaking ihmisiä niin ei kannata pelästyä. Rohkeasti vaan ja tarkkaan katso annosmäärät. Kyllä se siitä.

Runebergin tortut onnistuu erinomaisesti Valion ohjeella.

Mitä lopulliseen viilaamiseen ja Runebergin tortun makuun tulee, suosittelen kostutukseen käytettäväksi Amarettoa.

Amaretto on karvasmantelilla maustettu Italialainen likööri. Vielä löydät sitä jopa pienissä pulloissa Alkosta. Sopii sairaan hyvin torttujen makumaailmaan. #suosittelen

Suosittelen myös valmistamaan vähintään 12 kappaletta, ellei enemmän. Nämä ei jääkaappiin unohdu.