Pariisin nähtävyydet ja kohteet

08.05.2019

Arc de Triomphe eli Riemukaari

Arc de Triomphe eli Riemukaari on yksi Pariisin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Riemukaari on rakennettu symboliksi Napoleonin suuruuden hulluille unelmille, uljaille sotaretkille ja suurelle armeijalle.

Riemukaaren korkeus on 50 metriä ja leveys 45 metriä. Riemukaarta rakennettiin 1806 - 1836.

Riemukaaren alla on tuntemattoman sotilaan hauta missä palaa ikuinen tuli. Jos satut sopivaan aikaan Riemukaarelle voit nähdä juhlallisen seremonian mikä järjestetään päivittäin tuntemattoman sotilaan isänmaalle uhrautumisen muistolle.

Riemukaaren katolta on "hulppeat" näköalat ympäristöön. Pieni "porrastreeni" kannattaa  ja kiivetä kaikki 284 askelmaa ylös.

Riemukaari sijaitsee liikenneympyrän keskellä, tähden aukiolla (Etoile) mistä on näkymä kahdelletoista puistokadulle, Avenuelle. Tunnetuin on Avenue des Champs-Élysées.

Illalla, hämärän tullessa kaupungin valot antavat upean näkymän Pariisiin.

  • Varo erittäin vilkasta liikennettä liikenneympyrässä. Käytä suojateitä ja noudata liikennevaloja ehdottomasti.

Riemukaaren aukion alla sijaitsee Pariisin metron risteysasema Charles de Gaulle-Étoile.

Avenue des Champs-Élysées

Avenue des Champs-Élysées on Riemukaarelta kohti Concorden aukion suuntaan, maailman kauneimmaksi kaduksi "tituleerattu" avenue. Kahden kuuluisan Pariisin maamerkin välissä sijaitseva Champs-Élysée on yksi niistä pakko nähdä sekä kävellä molemmin puolin.

Champs-Élysée on ruuhkaa, ihmisiä, myymälöitä ja toisaalta "överiä" kimallusta.

Tänne on kasaantunut melkein kaikki muodin ja "pling plingin" sekä "money talks" tuotteita myyvien yritysten myymälät. Tarvitset sitten autoa tai 2000 €:n villasukkia joten lompakko levälleen ja menoksi.

Champs-Élysée on kaksi kilometriä pitkä ja noin 70 metriä leveä.

Kevyt päiväkävely on 4 kilometriä edes takaisin. Suosittelen.

Concorde aukio, Place de la Concorde

Place de la Concorde sijaitsee Riemukaarelta itään Champs-Élyséen vastakkaisessa päässä.

Concorden aukion keskellä on muinoin Egyptistä, Luxorista tuotu noin 23 metriä korkea ja n. 220 tonnia painava punagraniittinen obeliski.

Nippelitietona voi sanoa että hieroglyfein koristeltu obeliski on alkuperäiseltä iältään Pariisin vanhin muistomerkki.

FIA - Hall of the fame

Concorde aukion vasemmalla puolella Champs-Élyséeltä sijaitsevan hotellin vieressä hieno löytö.

FIA:n eli kansainvälisen moottoriurheiluliiton pääkonttori. Siellä vierailevat "persaukiset" jättävät todella huolimattomasti romujaan rakennuksen eteen. Älkää antako sen häiritä. Jätä "heippalappu" tuulilasiin.

Astuessasi sisään FIA-kyltin alta, pääset aulaan. Aulan portista eteenpäin ei kannata yrittää,  silloin voit saada saattajan ulos.

Aulassa kuitenkin on mahdollista nähdä Hall of the fame seinä. Löytyy tuttuja nimiä.


Vitriinin takana on kuljettajien kypäröitä sekä ajohaalareita. Oli hieno tunne lukea seinältä, miten suomalaiset on maailmalla pärjänneet.

Jarlin Les Tuileries puistoalue

Jarlin Les Tuileries on yksi keskeisen Pariisin alueista joka on yksi suosituimmista kävelyalueista Pariisissa. Les Tuileries jatkuu suoraan Champs-Élysée jatkeena. Vain Concorden aukio sekä iso liikenneympyrä on välissä.

Kävele Concorden aukiosta itään. Suuri puistoalue on täynnä patsaita, kauniita puita ja huoliteltuja kukkaistutuksia, suihkulähteitä sekä ihmisiä. Puistoalue päättyy Louvren alueelle.

Nippelitietoa Les Tuileries puistossa. Les Tuileries on Unescon maailmanperintökohde. Uusimman tiedon mukaan siellä vierailee noin 16 miljoonaa ihmistä joka vuosi. Les Tuileries on myös Ranskan suurin geometrinen puisto.

Puistoalueelta löytyy ainakin neljä kahvila/ravintolaa joten voit nauttia kuohuvaa tai punkkua sekä pitää pienen tauon seuraillen ihmisiä. Puisto kannattaa ehdottomasti nähdä.

Puut on oikeasti leikattu geometrisesti. Lisäksi useat patsaat aiheuttaa ihmetystä. Kuinka on joskus onnistuttu luomaan näin upeaa kestävää taidetta.

Negatiivista tarvitsee aina kertoa - picnic ei onnistu kuin hiekalla tai nojaamalla patsaaseen. Koska "älä tallaa nurmikoita" kylttejä on kaikkialla.

Louvre on ihmisruuhkaa ja Mona Lisa

Les Tuillerisin puisto päättyy sinne missä Mona Lisa on. Louvre on maailman kolmanneksi suurin museo. Tunnet sen jaloissasi mikäli kävelet rakennuksen ympäri ulkopuolelta.
Louvressa on aina ruuhkaa. Vuosittain kävijämäärä on noin 7 miljoonaa ihmistä.

Louvressa on teoksia noin 35 000 kappaletta katseltavana. Suosituin teos on Mona Lisa. Ilta tai varhainen aamu, heti avaamisen jälkeen on paras ajankohta käydä Louvressa, mikäli haluat pahemmilta ruuhkilta ja jonottamiselta välttyä. Illalla on myös aukion keskellä oleva lasinen pyramidi parhaimmillaan. Tarkista Louvren aukioloajat. Voit myös ostaa lipun etukäteen.

Eiffel torni - La tour Eiffel

Eiffel torniin kiipeämällä 1 665 porrasta on yksi tapa harrastaa hyötyliikuntaa Pariisissa. Varatkaa kevyt vaatetus ja paljon vettä. Mahdollisuus on käyttää myös hissi.

Eiffel-tornissa on kolme eri tasoa. Jos haluat säästää rahaa niin kävele eli ota käytännössä kunnon hapotus reisille ja perselihaksille. En suosittele mikäli edellisenä iltana ranskalainen patonki vaati punkkua hieman enemmän.

Ylin tasanne on 280 metrin korkeudessa. Ota pakollinen "reissu selfie" shampanja lasillisen kanssa. Ylhäällä on ravintola. Kaikilla ei ole sitä "herutus" valokuvaa.

Eiffel tornin ylimmältä tasolta on mahdollista nähdä jopa 75 kilometrin päähän mikäli sää on suotuisa.

Hymyile kauniisti ja osaa ottavasti niille ihmisille jotka on kalpeita, pitää kaiteista kiinni rystyset valkoisena tai käyttäytyy omituisesti. Kaikille ei korkeat paikat sovi.

Toisella tasanne on ainoastaan 120 metrin korkeudessa. Turisteille viritetty ansa jos toinenkin löytyy tasanteelta - on Buffet-ravintola Jules Verne missä muiden turistien ohella joku Ronald Trump on kehunut seuralaisiaan ja ruokia. Mikäli haluat nauttia lounaan tai dinnerin niin varaat pöytä samalla kerralla milloin varaat matkan. Saatat onnistua. Tänne on ruuhkaa ja pitkät jonot. Mutta kerrankos tuota vedetään isosti. LINKKI JULES VERNE

Alin tasanne on vain 57 metrin korkeudessa. Kerroksessa on lattia tehty läpinäkyväksi joten erillainen näkymä alas. Ravintola ja postitoimisto löytyy täältä. Postitoimistosta voi lähettää kortit Eiffel leimalla.

Pariisi kannattaa katsoa myös ylhäältä. Se on mystinen, kaunis, maaginen kaupunki. Mikäli et halua maksaa noin 20 €:n hintaa niin ihaile alhaalta.

Hotel des Invalidies ja Pantheon

Hôtel des Invalides ja Invalidikirkko, Pantheon. Invalidikirkko on Hôtel des Invalidesin välittömässä läheisyydessä. Kirkko on rakennettu 1679 ja kultakupolinen, Pietarin kirkkoa muistuttava kappeli valmistui 1708. Täällä on mm. Napoléon Bonaparten hautaholvin. Napoleonin hautaholvin kivi on Karjalaista graniittia.

Hôtel des Invalides on rakennettu alunperin vanhojen sotilaiden sairaalaksi ja kodiksi. Nimi rakennuskompleksille tulee siitä.

Nykyään siellä on armeijamuseo jota kehutaan yhdeksi monipuolisemmaksi maailmassa lajissaan. Museo on kohtalaisen suuri joten sotahistoriasta kiinnostuneille hyvä paikka. Löytyy aseita, haarniskoita, tykkejä sekä muutama siipi toisen maailmansodan historialle omistettu. Alueella on myös erilaisia monumentteja paljon.

Basilique du Sacré-Cœur Montmarten kaupunginosassa

Basilique du Sacré-Cœur eli katolinen kirkko Montmarten kaupunginosassa. Kirkko sijaitsee korkealla kukkulalla josta sen voi nähdä melkein mistä päin Pariisia tahansa.
Kirkko on saatu valmiiksi 1923. Rakentamiseen kului aikaa ainoastaan 46 vuotta.

Basilique du Sacré-Cœurin sisälle tehty ihan "jäätävän" kokoinen mosaiikkityö - Pyhän sydämen Jeesus. Kokoa sillä on ainoastaan 475 neliömetriä. Lisäksi rakennuksessa on maailman suurimmat kirkonkellot. Basilique du Sacré-Cœurin kirkonkellot painavat 18 835 kiloa ja ovat 3 metriä korkeat.

Kirkolle pääset funiculaarilla tai kiipeämällä rappuset ylös. Rappusia on muutamia satoja.

Mikäli pelkäät ihmisiä niin ei ole sinun paikkasi. Basilique du Sacré-Cœur on yksi Pariisin suosituimmista nähtävyyksistä.

Täällä kannattaa myös pitää lompakko hyvässä jemmassa. Siellä missä ihmisiä niin on myös taskuvarkaita. Huipulta on hyvällä säällä mahtavat näkymät Pariisin ylle.

Notre Dame ja Notre Damen kohtalo

Cathédrale Notre-Dame de Paris on erittin suosittu nähtävyys. Jättimäinen katedraali on saatu valmiiksi 1935.

Aikansa jonotettuasi päästäksesi sisälle vasta ymmärsi kuinka suuri katedraali Notre Dame oli. Etuovelta alttarille 135 metriä. Tornit 69 metriä korkeat. Eteläinen ruusuikkuna halkaisijaltaan 13 metriä jne.

Katedraalin torniin oli mahdollista päästä maksua vastaan kiipeämällä kivirappusia ylös. Rappusia oli ainoastaan 422 kappaletta joten vahvoille pohkeille sekä perselihaksille kevyt päiväjumppa. Mutta näkymät palkitsevat.

Katedraalissa on vieraillut vuosittain keskimäärin n. 14 miljoonaa matkailijaa. Notre Dame oli yksi suosituimmista turistinähtävyyksistä maailmassa. 

Notre Damen tulipalo

Huhtikuun 15 päivä maanantai iltana olimme lähellä Concorden aukiota puistossa hengailemassa. Etäämmältä kuului hälytysajoneuvojen ääniä, mitä yleensä suurkaupungeissa kuuluu.

Ilmassa kuitenkin näkyi kohtalaisen suuri savupatsas mikä käytännössä tummensi taivaan. Mietimme että jokin isompi varasto- tai tehdasrakennus palaa jossakin. Nopea Googletus ja tyrmäävä tieto. Notre Dame palaa. Notre Dame tuhoutui tulipalossa kunnolla.

Kaupunkilaiset olivat tyrmistyneitä ja surullisia. Ilmapiiri muuttui jopa apaattiseksi kaupungissa.

Tulipalo sai alkunsa viimeisimmän tiedon mukaan rakennustelineistä kirkon torneista.

Ehdimme käydä lauantaina katsomassa onneksi Notre Damen suuruus ja kauneus. 

Pariisin oopperatalo

Palais Garnier, Opéra Garnier'na tai Pariisin ooppera. Nykyisin rakennuksessa toimii Pariisin oopperan baletti (Ballet de l'Opéra de Paris).

Voit kiivetä hulppean rakennuksen parvekkeelle mistä on kohtalaisen hyvät näkymät lähikortteleihin.

Père-Lachaise hautausmaa

Père-Lachaise on näkemisen arvoinen paikka. Père-Lachaisen hautausmaa sek puistoalue sijaitsee Pariisin kaakkoisosassa. Metrolla esim. Père-Lachaisen metroasemalle. Sieltä tien yli ja portista sisään. Ainoastaan 44 hehtaaria sekä noin 70 000 erilaista hautaa on silmiesi edessä. Kannattaa ostaa lähikioskista kartta hintaan 2.5 €.

Kartta helpottaa kummasti kulkemista sekä suosituimpien hautapaikkojen "bongaamista".

Tänne on haudattu esim. säveltäjä Frédéric Chopin, näytelmäkirjailija Molière, laulaja Édith Piaf, kirjailija Oscar Wilde.

Suosituin hautapaikka on muusikko, runoilija ja Doors-yhtyeen Jim Morrisonin hauta.

Hulppeita "ostoshelvettejä" - Pariisin tavaratalot

Kaupat eivät ole käytännössä tavallisia kauppoja, vaan järjettömän kokoisia rakennuksia sekä nähtävyyksiä. Pariisista löytyy kuitenkin myös ihan tavallisen ihmisen budjettiin sopivia tavarataloja myös.

Mikäli olet voittanut Kenossa tai perinyt takametsää - ole hyvä ja mene kokeilemaan. Saat hieman vähemmän kuin Tuurin Kyläkaupasta tai Tokmannilta.

Muutamia mainitsemisen arvoisia tavarataloja Pariisissa.

Gallerie Lafayette - Galeries Lafayette on sairaan iso ostospaikka. Ihmisiä paljon sekä käytännössä kaikki muoti- sekä tavaravalmistajien blin bling- tuotteineen on saatavilla. Hieman kuin Harrods Englannissa, Lontoossa.

Parasta oli taustamusiikki joka oli sellaista chilling-musaa. Älä osta mitään mesta.

Champs-Élyséen varrella on jokaiselle jotakin. Jokaisessa tavaratalossa on todella tarkka sisäänmeno. Muutama vartija tarkistaa käsilaukut ja tarvittaessa "kopeloi" miehet. Turvamiehet pitävät huolta ettei mitään itsemurha pommia kuljeteta sisään.

Parasta on katsella hintoja ja laittaa kisa pystyy kuka löytää kalleimman tuotteen. Toisaalta vaikeampi kilpailu on kuka löytää edullisimman.

Voittaja tarjoaa shampanjan ranskalaiseen tyyliin täytetyn patongin kanssa.

Le Village Royal. Sellainen ihmeellinen ostoskatu/kuja lähellä Champs-Élyséetä. Kalliita kauppoja, paljon ihmisiä mutta näkemisen arvoista on itse kuja.

Sateenvarjoilla peitetty ja taiteilijoiden patsailla sisustettu. Ihan ok paikka. Yritä ottaa mahdollisimman hyvä selfie sateenvarjoja vasten kirkasta taivasta.

Le Bon Marché on lisää "ökytuotteita". Le Bon Marché on ensimmäinen tavaratalo Pariisissa. Pieni kauppa on perustettu 1838 mutta uudistettu vuonna 1852 käytännössä nykyiseen muotoon. Tietysti on matkan varrella ollut hieman pintaremonttia.

Viereisessä rakennuksessa on Le Bon Marchén ruokaosasto. Rakennus on paikka leikkiä rahvasta hetki. Täällä saat rahalle vastinetta. Älä mene nälkäisenä koska se kasvaa ihmetellessä valikoimaa. Suomessa ei parhaimmat tukut eikä tuottajat pysty samaan valikoimaan, koskaan.