Kalakeittopäivä ja 10 hyvää kalakeittoreseptiä

31.01.2019

Kansallista kalakeittopäivää vietetään helmikuussa, 12 päivä. Kalakeittopäivä on saanut  ansaitun oman teemapäivän. Kansallinen kalakeittopäivä on aina helmikuun, toisena tiistaina.

Kalakeittopäivä on hyvä muistutus että syökää sitä kalaa. Kalakeitto on helppo ruoka siihen viikottaiseen kala-ateriaan, mitä suositellaan syötäväksi.

Mikäli haluat lisää tietoa kalasta tai kalakeittopäivästä niin Pro Kala sivuilta voit lukea.

Kuinka monta kertaa tarvitsee syödä kalaa viikossa?

Suositus olisi 2-3 kertaa viikossa. Ei tietenkään ole lainkaan huono asia vaikka enemmänkin söisit.

Kalakeittoja on yhtä monta kuin sopan keittäjiäkin. Lopputulos ratkaisee. Maustaminen tietysti myös. Mutta tärkeintä on se kalakeiton ja kalan syöminen.

Sitten ne kymmenen hyvää kalakeittoreseptiä. Näillä ohjeille onnistut. Löytyy aivan arkista kalasoppaa ja sitten hieman "fiinimpää" keittoa.

Kiireisen arjen kalasoppa

  • Perunoita 2 - 3 ruokailijaa kohden
  • Sipuli 1 kpl
  • Keittojuurespussi
  • Pakasteseitiä 800 g
  • Kalaliemikuutioita 2 kpl
  • Kuivattua timjamia 2 tl
  • Maitoa 3 - 4 dl
  • Voita riittävästi
  • Suolaa maustamiseen
  1. Kuori ja pilko perunat.
  2. Lisää vesi niin, että perunat peittyvät.
  3. Lisää liemikuutiot.
  4. Keitä noin 5 minuuttia.
  5. Pilko sitifileet kohtalaisen isoiksi lohkoiksi ja lisää perunoiden sekaan.
  6. Laita liemeen myös mausteet sekä pilkottu sipuli.
  7. Lisää voi ja maito sekä keittojuurekset.
  8. Keitä kaikkiaan noin 15 minuuttia.
  9. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
  10. Koristele tuoreella tillillä.

Kermainen lohikeitto

  • Lohta n. 600 g
  • Perunoita
  • Vettä 1.5 l
  • Sipuli 1 kpl
  • Porkkana 2 - 3 kpl
  • Pakasteherneitä 200 g
  • (Katkarapuja 1 pss)
  • Kermaa 2 dl
  • Kalaliemikuutio 2 kpl
  • Laakerinlehti 2 kpl
  • Mustapippuria n. 10 kpl
  • Valkopippuria 2 tl
  • Voita 2 rkl
  • Tuoretta tilliä
  1. Laita kuoritut ja lohkotut perunat veteen kiehumaan.
  2. Lisää 2 kalaliemikuutiot. Lisää pilkottu sipuli ja mausteet.
  3. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.
  4. Lisää paloiteltu lohi, katkaravut.
  5. Kuori ja paloittele porkkanat sekaan.
  6. Lisää myös pakasteherneet.
  7. Kaada kerma keittoon.
  8. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia vielä.
  9. Lisää voita sekä silputtua tilliä.
  10. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Kuhakeitto - Lohikeitto sahramilla ja valkoviinillä

Seuraavaan kalakeittoon vaaditaan hieman aikaa sekä varovaisuutta. Kun ajan oikein tarkasti käytät ja varovaisuutta noudatat olet onnistunut. Tätä kalakeittoa keittäessä on lupa nauttia valkoviiniä.

  • Kuha tai lohifileitä 1 kpl lautasta kohden
  • Porkkana 2 kpl
  • Valkosipulia 3 kynttä
  • Varsiselleriä 2
  • Fenkolia 1 pieni
  • Purjoa 200 g
  • Sahramia 1 pss
  • Mustapippuria
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Kalalientä 8 dl
  • Valkoviiniä 2 dl
  • Tuoretta timjamia
  1. Pilko porkkanat, valkosipuli, varsiselleri, fenkoli ja purjo ohuiksi lastuiksi tai pieniksi paloiksi.
  2. Kuullota kasvikset öljyssä lähes kypsiksi.
  3. Mausta sahramilla, suolalla, mustapippurilla.
  4. Porkkanat saavat jäädä hieman rapsakoiksi.
  5. Valmista kalaliemi johon lisäät 2 dl valkoviiniä. 
  6. Kuumenna nopeasti kiehauttaen ja tarkista maku.
  7. Lisää suolaa tarvittaessa.
  8. Paista öljyssä pannulla tai grillissä kalafileet kypsäksi.
  9. Aseta paistetut kasvikset sekä kalafileet keittolautaselle.
  10. Koristele tuoreilla timjaminoksilla.
  11. Kaada varovasti kala-valkoviiniliemi lautaselle kasvisten päälle. Varo kuumaa lientä.
  1. Kaikki äitini reseptit - rikas, rakas lohikeitto
  2. CampaSimpukka - sous vide turskaa keitossa
  3. Beach House Kitchen - se parempi lohikeitto
  4. Peggyn pieni punainen keittiö - kermainen kalakeitto ja kalaliemi
  5. Hannan soppa - hampaattoman kalakeitto (soseutettu kalakeitto)
  6. Sokerivaltakunta - bosnialainen madekeitto