Jääveistokset Elämänpolku - Virelä, Ikuri, Tampere

20.02.2019

Tampereella oli jo toisena vuonna peräkkäin, Ikurin Vireen ja Ikuri-Haukiluoman omakotiyhdistyksen järjestämä jääveistos-, ääni- ja valotapahtuma.

Vuonna 2018 näyttelyn ja tapahtuman nimi oli Pyhäpolku. Vuoden 2019 talven aiheena oli Elämänpolku, missä kuljetaan elämästä kuolemaan.

Polulla kuljettiin syntymästä riehakkaan lapsuuden kautta aktiiviseen keski-ikään, kohti vanhuutta ja väistämätöntä kuolemaa.

Huomaathan - kirjoitan tätä menneessä aikamuodossa. Olemme saaneet nauttia talvesta missä erilaiset valkoiset kurittajat, lumi-infernot ja muut "säätermihirviöt" hallitsevat elämäämme. Näin kävi myös niin Elämänpolku jääveistoksien kanssa.

Ikurin jääveistospolku on liikuttava ja vaikuttava taidematka syntymästä kuolemaan. A.L

Jääveistokset Pyhäpolulla helmikuussa 2018 illalla.
Jääveistokset Pyhäpolulla helmikuussa 2018 illalla.

Elämänpolku valmistui ja avattiin 3. helmikuuta. Keliolosuhteista ja yllättävästä föntuulesta sekä auringonpaisteesta eivät jääveistokset tykänneet. Elämänpolusta tuli todella lyhyt polku, ajallisesti.

Elämänpolku jouduttiin sulkemaan helmikuun toinen viikko. Taiteilijat olivat tehneet kaikkensa että upeat teokset pysyisivät kasassa mahdollisimman pitkään mutta keliolosuhteet saivat niskalenkin. Harmi.

Elämänpolku on kuin japanilainen puutarha, jossa kuljetaan elämän portista, ylitetään rakkauden silta ja päädytään vanhuuteen - jokainen kävijä vuorollaan. A.L

Elämänpolun jääveistokset oli veistäneet talkoolaisten lisäksi tapahtuman järjestäjä Kari Manninen sekä taiteilijat Antti Pedrozo Porista, Jussi Miettinen Kuopiosta, Andrius Petkus Liettuasta, Pasi Ahokas, Arto Koivisto ja Maria Karvinen Tampereelta ja niitä rakentavat Olavi Laine, Ossi ja Mikko Kataja Tampereelta.

Tämä oli jo ensimmäisenä vuonna maaginen polku. Ääni- ja valoefektit yhdessä taitavasti tehtyjen jääveistoksien kanssa oli kaunista katseltavaa. Ei haitannut vaikka poluilla oli väkeä aivan riittämiin. Illalla hämärässä veistokset pääsivät vasta oikeuksiinsa.

Ehdin käymään eräänä aurinkoisena pakkaspäivänä katsomassa ja kulkemassa liukkaan polun läpi.

Hienoja ja yksityiskohtia täynnä olevia veistoksia.

Sipoo vs Tampere

Tässä on pieni kevennys ja hämmennys. Osataan niitä lumi- ja jääveistoksia tehdä muuallakin. Nyt oli vaan pakko laittaa Sipoo ja Tampere vastakkain. Pienet erot ja pienet marginaalit. Kumpi voittaa? Sipoo vai Tampere.