Ihmisen energiantarve ja energiantarvelaskuri

08.04.2019

Ihmisen päivittäinen energiantarve on yksilöllistä, niin naisilla kuin miehillä. Energialaskurin avulla voit helposti laskea suuntaa-antavan päivittäisen energiatarpeesi. Ihmisen päivittäiseen energiatarpeeseen vaikuttaa usea eri osa-alue. Laske oma energiatarpeesi.

Energian kulutus ja energian tarve

Miesten ja naisten päivittäinen energian kulutus on erilainen. Energian kulutus on jokaisella yksilöllinen. Eniten energiaa kuluu ihmisen peruselintoimintoihin eli aineenvaihduntaan levossa. Esimerkiksi aivot käyttävät levossa aineenvaihdunnasta n. 20 prosenttia. Ruoansulatus käyttää 5-10 prosenttia ja muut elimet 15-20 prosenttia. Kaikkien uusiutuvien solujen tarve on loput. (esim. iho, hiukset, lihakset, luut ja rasva)

Ihmisen päivittäinen energiantarve

  • Aineenvaihdunta tarvitsee noin 50-70 prosenttia päivittäisestä energiasta.
  • Ruuansulatus 5-10 prosenttia.
  • Fyysinen rasitus käyttää energiaa 20-40 prosenttia.

Liikunnan määrä, rasitus, aktiivisuus, pituus ja paino sekä työ vaikuttavat päivittäiseen energian kulutukseen.

Yleensä miehet kuluttavat jopa noin 20 prosenttia enemmän energiaa kuin naiset koska keskimääräisesti miehet painavat noin 10 kiloa enemmän. Lisäksi kehon lihakset tarvitsevat enemmän energiaa kuin rasvasolut niin miehillä kuin naisilla.

Energiantarve vähenee kun ihminen ikääntyy, koska aineenvaihdunta hidastuu.
Eri sairaudet myös vaikuttavat päivittäiseen energiakulutukseen. Esim. stressi, vamma, kuume, tulehdus tai leikkaus nostaa energiatarvetta 10 - 30 prosenttia. Naisilla raskausaikana energiatarve lisääntyy luonnollisesti.

Suomalaisten aikuisten kevyttä työtä ja vähäistä liikuntaa harrastavalla ihmisellä on keskimääräinen energiantarve vuorokaudessa:

  • mies 18-30 vuotta 2950 kcal/vrk
  • mies 31-60 vuotta 2830 kcal/vrk
  • nainen 18-30 vuotta 2260 kcal/vrk
  • nainen 31-60 vuotta 2210 kcal/vrk

Energiatarvelaskuri

Laske oma suuntaa-antava energiatarpeesi. Muista että energialaskurin tulokseen vaikuttavat useat eri tekijät. Laskuri tarvitsee seuraavat tiedot: ikä, sukupuoli, pituus ja paino sekä aktiivisuustasosi.

Energiantarvelaskuriin pääset tästä.