Huomioita einesaterioista

16.11.2018

Tämä #einesbattle on ollut noin kuukauden ajan menossa... Toisaalta on välillä tullut surkeiden aterioiden tai muun einesmätön hetkellä niitä itku-potku-raivari fiiliksiä, miksi tälläisiä tuotteita edes valmistetaan tai myydään kuluttajille.

Seuraavaksi kun olet ollut aivan pohjalla näiden kanssa, tuleekin eteen einesateria mikä maistuu ja on koostumukseltaan hyvä niin tulee se valonpilkahduskin sieltä.

Katson aina aterian ulkonäköä ensin. Yleensä et saa kaunista.

Osittain se on ymmärrettävää kun pakkaus, rahti, varastointi, hyllyttäminen, kantaminen sotkee massan sekaisin. Ei tietenkään voi vaatia mutta olisihan se kiva mikäli annos olisi sen pakkauksen tarjoiluehdotuksen kaltainen. Miksi sitä ei kuvata totuudenmukaisena, kuin se olisi kuluttajan lautasella. Se olisi rehellistä. Tirsk, vitsihän tuo oli osittain.

Seuraavaksi koostumus. Haluan että ateriassa on tuntumaa. Pitää olla oikea kypsyys kasviksissa, mikäli niitä löytyy. Liha ei saa olla kuivaa eikä sitkeää.

Juureksien pitää olla myös mielummin kevyesti pureksittavissa eikä missään tapauksessa "Pilttiaterioiden" kaltaista survosta.

Riisi, pastat kuuluu olla mielummin al dente kuin klimppi tärkkelystä.

Makuasioita sanoin Mummo kun käpyjä söi

Tämä on vaikein asia saada kirjoitettua. Aterian makuelämys on liian yksilöllistä joten tämä on vain #einesbattle*n projektin yksi mielipide. Se on minun näkemykseni asiasta.

Makuelämys kuitenkin koostuu myös monesta eri osa-alueesta. Iselläni siihen vaikuttaa myös aterian ulkonäkö, tuoksu sekä suutuntuma.

Aterian ravintokoostumuksen luen aina viimeiseksi. Haluan mielummin yllättyä enkä myöskään saada ennakkoluuloja enempää, koska niitä on kuitenkin aivan tarpeeksi jo muutenkin.

Markettien einestuotteet saavat kohtalaisen paljon hyllymetrejä. Kuva K-Citymarket, Pirkkalasta.
Markettien einestuotteet saavat kohtalaisen paljon hyllymetrejä. Kuva K-Citymarket, Pirkkalasta.

Mitä einesaterioista puuttuu

Einesaterioilla pelkästään ei pysty elämään. Vedän takaisin - pystyy mutta ei terveellistä elämää. Valikoima kunnollisiin päivän aterioihin on liian suppea. Ymmärrätte varmasti mitä tarkoitan. Mikäli haluat muodostaa päivän ruokailut vain einesaterioista niin onnistuu 2-3 viikon ajan jolloin ympyrä sulkeutuu ja alat toistamaan aterioitasi. Valikoimaa on hyllyissä vaikka kuinka paljon.

Ravitsemussuositusten mukaiseen ruokailuun kuitenkin liian suppea.

Jos syöt aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen sekä iltapalan pelkästään eineksistä ja noudatat ravitsemussuosituksia tulee hommasta liian vaikeaa. Toisaalta jos haluat syödä laihaa lientä pelkästään päivästä, toiseen niin silloin ei tule. Mutta ei myös täyty päivän energiatarpeesi.

Kasvikset ja juurekset käytännössä puuttuu täysin. On joukossa kuitenkin muutamia "helmiä" mihin niitä juureksia on saatu mukaan. Lisäksi on vegeruokaa valikoimissa onneksi. Jos haluat syödä eineksiä on sinun haluttava syödä myös salaattia, paljon salatteja.

Salaatteja on valikoimassa mutta ne ovat einessalaatteja. Liian vähän muovisessa pakkauksessa. Sinun on vain käveltävä sinne He-Vi osastolle.

Ravintokuituja puuttuu niin paljon että ei tule ainakaan "peräpukamia" liiallisesta vessassa vietetystä ajasta. Tarvitset niitä paljon lisää.

Maku, haju ja koostumus on kaikkiaan melkoista sekaista huttua kun siihen lisätään myös se annoksen ulkonäkö.

Muovi, pahvi, folio ja muu roska. Sitä saadaan aivan mieletön määrä. Teen piakkoin piruuttani testin kuinka paljon muodostuu ongelmaa niistä määrällisesti. Vaatii kohtalaisen paljon energiaa aivoihin että pystyt lajittelemaan sen jätteen oikein.

Miten ei voi päästä eroon foliovuoka saastasta. Kyllä ne ajat ovat menneet aikaa sitten kun oli tarpeellista pakata annos foliovuokaan. Nykyisillä energiahinnoilla ei kenelläkään ole varaa lämmittää uunia 400 gramman ravintoköyhän aterian takia. Kaikilla on mikroaaltouunit käytössä. Useat eivät edes osaa käyttää uunia. Mielestäni ne on niin old school kamaa.

Poikkeuksena on sesonkiaika esim. joulu jolloin pakkauskoko suurenee mikäli haluaa oikaista jouluruokien valmistamisessa.  Lisäksi suurtalouskeittiöt sekä ikävä kyllä lounasravintoloita palvelee foliovuoka hyvin.

Tässä näin alkuun 75 kappaleen kokemuksen perusteella muutama huomio erilaisten eineksien ja einesaterioiden ihmeellisestä maailmasta.

Välillä on hyvä päästää irti eineksistä

Pizzeria Luca. Buffalo Mozzarella, Speckham ja basilika. Päälle hyvää oliiviöljyä. Voi tsiisus.
Pizzeria Luca. Buffalo Mozzarella, Speckham ja basilika. Päälle hyvää oliiviöljyä. Voi tsiisus.

Söin eilen niin hyvän ja yksinkertaisen annoksen. Kunnollista Buffalo-Mozzarellaa ja Speck-kinkkua eli prosciuttoa sekä basilikaa. Jumankekka, meinasi itku tulla.

Yksinkertainen on kaunista. Pizzan kyllä nautin kanssa. Ai että.

Pizzeria Luca laittoi taas kaunista pöytään. Pizzeria Luca löytyy Tampereelta ja Helsingistä. Miettikää kun pizzataikinaa kohotetaan 72 tuntia. Se on jotakin se.