Hirvipyörykät ja Guinnes kermakastike

05.01.2019

Hirvipyörykät - hirven jauhelihasta valmistetut lihapullat saivat tällä kerralla kaveriksi Guinness kermakastikkeen. Nyt osui makumaailma kohdalleen, molemmissa ja vielä parempi kuitenkin yhdessä. Lisukkeeksi sopi ihan perunamuusi.

Hirven jauhelihasta valmistetut lihapullat ja Guinness kermakastike.
Hirven jauhelihasta valmistetut lihapullat ja Guinness kermakastike.

Hirvipyörykät oli koostumukseltaan sitä perusvarmaa. Miksi?

Koska olen huomannut että rikkoessa jauhelihan karkean koostumuksen pelkästään massaksi, vatkaimen avulla niin saadaan helposti kasassa pysyviä lihapullia. Lisäksi kaikki mausteet ja ainesosat menevät varmasti sekaisin kunnolla.

Kokeile ihmeessä, saatat huomata eron. Sama temppu kannattaa kokeilla myös lihamurekkeen tai jauhelihapihvien kanssa.

Mitä tuohon kastikkeeseen tulee niin Guinness olutta ja ruokosokeria. Fariinisokerikin käy. Lisäksi sinappia, kermaa ja kermaa, suolaa sekä pippuria. Muista että kermaa tulee paljon.

Perunamuusin varmasti osaa jokainen valmistaa. Säästän siis sormiani sen osalta.

Hirvipyörykät - Hirvilihapullat

  • Hirven jauhelihaa n. 500 g
  • Pekonia 4 siivua
  • Sipuli 1 kpl
  • Valkosipulinkynsiä 2 kpl
  • Tuoretta Timjamia 3 rkl silputtuna
  • Vaaleaa leipää 2 siivua (paahtoleipä käy hyvin)
  • Kermaa 1.5 dl
  • Kananmuna 1 kpl
  • Suolaa 1.5 tl
  • Mustapippuria
  • Voita
  • Öljyä
  1. Pilko sipuli, valkosipuli ja pekoni aivan pieneksi.
  2. Pilko myös tuoretta timjamia.
  3. Paista voin kanssa kevyesti ja lisää timjamisilppu lopuksi joukkoon.
  4. Jäähdytä.
  5. Poista runat leivästä ja revi kulhoon kerman sekaan.
  6. Anna turvota hetki.
  7. Lisää hirven jauheliha, mausteet sekä kananmuna leipä-kerma massaan.
  8. Sekoita kunnolla. Käytä vatkainta ja aja massa tasaiseksi.
  9. Lisää sekaan paistetut sipulit, pekonit, valkosipulit ja timjami.
  10. Aja vielä massa kunnolla sekaisin.
  11. Leivo kosteilla käsillä sopivan kokoisia lihapullia.
  12. Kuumenna pannu ja lisää voita ja öljyä sekaisin.
  13. Paista reilusti väri pintaan ja kääntele lusikan avulla.
  14. Laita vielä uunikulhoon ruskistetut lihapullat ja paista 150 asteessa noin 15 minuuttia.
  15. Huom! Säästä paistinpannu kastiketta varten.

Guinness kermakastike

  • Tummaa olutta 1.5 dl
  • Ruokosokeria 0.5 dl
  • Kermaa n. 4 dl
  • Sinappia 1.5 rkl
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  1. Keitä ensin olut sokerin kanssa siirappimaiseksi. Käytännössä kiehauta olut yhdessä sokerin kanssa ja anna kastikkeen kiehua hieman kasaan.
  2. Lämmitä 2 dl kermaa samalla pannulla missä ruskistit pyörykät.
  3. Sekoita jatkuvasti ja lisää sinappi.
  4. Jatka sekoittaen ja lisää olutsiirappia vähitellen sekaan.
  5. Kunnes makumaailma alkaa olemaan sinulle sopiva, viimeistele suolalla ja mustapippurilla.
  6. Lisää kermaa ja keitä kastike kasaan.