Hirvipaisti, se paras resepti

15.01.2019

Hirvi on jotakin niin hyvää kotimaista lähiruokaa. Syksy kun tulee niin herää oranssiin pukeutuneet heput koloistaan ja kaikilla on vain yksi tavoite - mitä isompi hirvi niin sitä paremmat on peijaiset.

Jos valmistat hirvipaisti, kaunis väri ja ihan sama kuinka sen leikkaat. Valkosipuliperunat sopii hienosti samaan annokseen.
Jos valmistat hirvipaisti, kaunis väri ja ihan sama kuinka sen leikkaat. Valkosipuliperunat sopii hienosti samaan annokseen.

Hirvi, tuo pelottavan kokoinen jötkäle välillä yllättää ikävästi liikenteessä ja luonnossa. Mutta nyt se yllätti jälleen allekirjoittaneen - keittiössä ja lautasella. OMG!

Kaunis, helppo syödä ja valmistaa - hirvipaisti.
Kaunis, helppo syödä ja valmistaa - hirvipaisti.

Nyt valmistettiin helppo ja kunnollinen riista-ateria, Hirven sisäpaistista. Sama ohje ja hirven paistiresepti käy hyvin aivan jokaiselle hirven paistilihalle. Muistatte vain sen sisälämpötilan.

Mikä on paisti

Paisti on ruhon osa mikä sijaitsee takaosassa, selän jatkeena olevaa lihaa. On paahtopaistia, kulmapaistia, ulkopaistia tai sisäpaistia.

Kun saat hirven paistilihaa käsiisi niin pidä tiukasti kiinni. Et tarvitse muuta kuin paistomittarin, riistamaustetta, karkeaa merisuolaa sekä foliota ja talouskelmua.

Nyrkkisääntönä onnistuneeseen hirvipaistiin tarvitsee muistaa vain 120 astetta uuniin ja 58 astetta paistin sisälämpötilaksi.

Näillä pärjätään hirvenlihan kanssa.

Riistamauste ja suola on se juttu

Riistamauste sisältää yleensä suolaa, mustapippuria, katajanmarjaa, korianteria, rosmariinia, salviaa, paprikaa, laakerinlehtiä, timjamia sekä valkosipulia.

Hirvipaisti tarvitsee kunnolliset mausteet ja vähintään 12 tunnin maustumisen talouskelmun sisällä viileässä.
Hirvipaisti tarvitsee kunnolliset mausteet ja vähintään 12 tunnin maustumisen talouskelmun sisällä viileässä.

Näistä on tietenkin erilaisia "variaatioita" valmistajien kesken. Kun edes viisi eri maustetta ja kunnolla merisuolaa saat osumaan niin tulee hyvä hirvipaisti.

Tärkeintä on hirvipaistin maustamisessa aika ja talouskelmu sekä kunnollinen suolaus lihan pintaan.

Seuraavaksi on katajanmarja sekä mustapippuri. Muut on sitä "hipostelua", mutta hyvää sellaista.

Hirvipaistin kanssa kannattaa valmistaa todella helpot kermaiset valkosipuliperunat.

Hirvipaisti - onnistunut hirvipaisti

  • Hirven paistilihaa
  • Riistamaustetta
  • Merisuolaa ( karkeata )
  1. Hiero lihan pintaan kunnolla, voimakkaasti merisuolaa ja riistamausteet.
  2. Kääri hirvipaisti mausteineen talouskelmuun ja laita jääkaappiin n. 12 tunnin ajaksi.
  3. Ota liha ajoissa huoneenlämpöön.
  4. Laita uunivuokaan nokare voita.
  5. Ota hirvipaistista talouskelmu pois ja pyyhi talouspaperilla mausteet pinnalta.
  6. Laita 120 asteiseen uuniin ja paistomittarin kanssa.
  7. Kun sisälämpö on 58 astetta ota liha pois uunista ja kääri folioon.