Hirvikäristys - Poronkäristys

18.12.2018

Hirvikäristys tai poronkäristys kuuluu kategoriaan tee se itse. Katso vasemmalta sivupalkista.

Mikäli olet niin onnellisessa asemassa että sinulla on mahdollisuus saada hirven tai poron  käristelihaa niin onneksi olkoon.

Syksyisin saattaa saada myös harvoista lihakaupoista tai lihatiskeiltä. Poron käristelihaa on hieman helpommin löydettävissä.

Hirven tai poronkäristys on todellista lähiruokaa. Ja niin hyvää.
Hirven tai poronkäristys on todellista lähiruokaa. Ja niin hyvää.

Liha on kohtalaisen arvokasta, toisaalta kerrankos sitä. Se vaan on niin hyvää ja mielettömän yksinkertaista valmistaa.

Muista terävä puukko ja kohmeinen liha

Tärkeintä näissä käristyshommissa on terävä puukko ja kohtalaisen jäinen käristeliha.

Poron tai hirven käristeliha saattaa olla paistia, kuvetta, potkaa tai aivan mitä lihan osaa tahansa. Metsässä tai erämaassa ei leikata yhtä tarkasti kuin lihajaloistamoissa. Se on rouheeta työtä.

Käristeliha kannattaa ehdottomasti pakastaa ensin. Pakastamisen jälkeen annetaan sulaa huoneenlämmössä ja sitten vuollaan ohuita siivuja, hieman kohmeista lihaa.

Liha laitetaan suoraan kuumalle pannulle...jne.

Aivan mahtava burger syntyy hirven käristyksestä. Leivo tuoreet sämpylät ja hirvikäristystä väliin.
Aivan mahtava burger syntyy hirven käristyksestä. Leivo tuoreet sämpylät ja hirvikäristystä väliin.

Olutliemessä haudutettua poron tai hirvenkäristystä

  • Poron tai Hirven käristelihaa n. 800 g
  • Pekonia 140 g
  • Sipuli 1 kpl
  • Mustapippuria kokonaisia n. 10 kpl
  • Suolaa 1 tl
  • Laakerinlehtiä n. 3-4 kpl
  • Voita
  • Vettä 1 - 2 dl
  • Tummaa olutta vajaa 5 dl
  1. Leikkaa pekoni aivan ohuiksi siivuiksi ja pilko sipuli.
  2. Kuullota sipuli pekonin kanssa voin kanssa pannulla.
  3. Lisää kohmeiset, ohueksi leikatut lihat pienissä erissä vähitellen, muutaman minuutin ajan, välillä käännellen.
  4. Lisää olut, vesi ja mausteet uunin kestävään pataan.
  5. Lisää myös paistetut lihat, sipuli ja pekonit.
  6. Anna hautua uunissa noin 175 asteessa vähintäin 1 tunnin ajan.
  7. Maistele välillä ja lisää suolaa tarvittaessa.
  8. Tarjoile kunnollisen pottuvoin kanssa.
  9. Koristele persiljasilpulla.