Hirveä, possua ja juureksia - pataruoka

26.01.2019

Pataruoka on ainakin näin viileimmillä ilmoilla oivaa ruokaa. Lisäksi se valmistamisen helppous on iso plussa. Käytännössä kaikki vaan samaan pataan ja antaa lämmön hoitaa loput.

Liha kuin liha käy. Myös hieman piukempi syinen lihanosa koska pitkä haudutus pehmentää syötäväksi.

Nyt kävi vahinko - hyvä sellainen. Kiireessä otin pakastimesta muka porsasta pari pakettia. Niinpä, toinen olikin sitten hirvipaistia pieni klöntti. Mallaspossun Tomahawk luineen ja pilkottuna sekaan. Saattaa jengi ihmetellä miksi upea lihakirveskin piti noin tuhota. No perhana se kiire. Ei vaan riittänyt aikaa pipertää koko iltaa kun helpollakin voi päästä.

Mutta hyvää ruokaa tuli. Todellista, maanläheistä lähiruokaa, riistaruokaa. Helppo possupata, hirvipata, juurespata.

Kirjoitan nyt reseptin kuitenkin vain porsaanlihalle. Kuten aiemmin mainitsin niin liha kuin liha käy.

Hirvi - juurespata, Possu - juurespata

  • Porsaan lapaa tai vastaavaa n. 1 kg
  • Sipulia n. 4 pientä
  • Valkosipulia 3 kynttä
  • Lanttua
  • Porkkanaa
  • Palsternakkaa
  • Bataattia
  • Laakerinlehtiä 2-3 kpl
  • Vettä n. 2 l
  • Maustepippuria
  • Suolaa
  • Lihaliemikuutio 1 kpl
  1. Kuori ja pilko kaikki juurekset kohtalaisen isoiksi lohkoiksi.
  2. Pilko myös sipuli ja valkosipulit noin neljään osaan.
  3. Leikkaa lihasta reiluja paloja ja säästä myös luut.
  4. Ruskista kaikki pannulla ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.
  5. Laita ruskistetut lihat ja juurekset pataan.
  6. Lisää vettä niin että pinta peittyy lihasta ja juureksista.
  7. Lisää lihaliemikuutio ja mausteet.
  8. Kiehauta kaikki ja säädä lämpö sopivaksi.
  9. Anna hautua pienellä lämmöllä noin 2 - 2.5 tuntia kannen alla.
  10. Lisää vettä tarvittaessa.
  11. Maistele ja mausta suolalla ja mustapippurilla tarvittaessa.
  12. Tarjoile perunamuusin, kokoperunoiden tai riisin kanssa.