Murun bouillabaisse ja rouille

18.01.2019

Bouillabaisseen kulminoituu ranskalaisen keittiön rustiikkisuus ja runsaus.

Bouillabaisse ja päälle rouille. Upea merellinen ranskalainen keittoklassikko. Ravintola Murun tapaan.
Bouillabaisse ja päälle rouille. Upea merellinen ranskalainen keittoklassikko. Ravintola Murun tapaan.

Näin komeilla saatesanoilla on hyvä lähteä ruokaa valmistamaan. Tämä reseptiikka on upeasta Ravintola Murun keittokirjasta. Muuten, keittokirjan nimi on Muru. Klassikkoteos on ilmestynyt vuonna 2012 - pitääkö sanoa että jo.

Ranskalaisen keittiön klassikkokeitto ja "old school" kalastajien edullinen ja helppo eväsruoka.

Tässä ei kannata pelästyä kohtuullisen pitkää ainesosien määrää. Onhan niitä siinä mutta eikö se mene niin että mitä enemmän sitä parempaa - ainakin bouillabaissen ja rouillen kanssa.

Rouille muuten viimeistelee tämän merellisen ruoan.

Aletaan siis hommiin ja soppa tulille kuten Henri Alén, Nicolas Thieulon, Timo Linnanamäki ja Samuil Angelov sen aikoinaan valmisti. Siis ravintola Murussa. Nyt he kaikki ovat ehtineet tekemään jo paljon muutakin.

Bouillabaisse

  • Sipuli 2 kpl
  • Fenkoli 1 kpl
  • Valkosipulia 2 kynttä
  • Purjoa 250 g
  • Porkkana 2 kpl
  • Oliiviöljyä 1 dl paistoon
  • Fenkolinsiemeniä 2 tl
  • Tähtianista 2 kpl
  • Sahramia 0.5 tl
  • Valkoviiniä 4 dl
  • Tomaattipyrettä 1 dl
  • Kalalientä 1 litra
  • Sinisimpukoita n. 400 g
  • Basilikaa 1 puntti
  • Appelsiini 1 kpl kuoriraaste
  • Vaaleaa kalaa 300 g (kuha, siika, ahven)
  • Katkaravunpyrstöjä (jätti) 100 g
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  1. Pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  2. Kuutioi varsisellerit, fenkoli, purjo ja porkkanat.
  3. Kuullota kasvikset oliiviöljyssä.
  4. Lisää mausteet sekä valkoviini ja kiehauta.
  5. Lisää tomaattipyree ja kalaliemi.
  6. Hauduta miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.
  7. Puhdista sinisimpukat.
  8. Hienonna basilika ja raasta appelsiininkuori.
  9. Lisää kattilaan kalat, sinisimpukat, ravunpyrstöt sekä basilika.
  10. Mausta appelsiinin kuoriraasteella, mustapippurilla ja suolalla.

Tarjoile bouillabaisse paahdetun leivän ja rouillen kanssa.

Rouille

  • Vaaleaa leipää 2 siivua
  • Bouillabaissen lientä 1 dl kylmänä
  • Kananmunankeltuainen 
  • Dijonsinappia 2 tl
  • Valkosipulinkynsiä 2 kpl
  • Oliiviöljyä 2 dl
  • Sitruunanmehu 1
  • Tabascoa muutama tippa
  • Suolaa
  1. Poista leivästä kuori ja paloittele kulhoon.
  2. Lisää sekaan jäähtynyt liemi, keltuainen, sinappi ja murskatut valkosipulit.
  3. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä.
  4. Lisää öljy varovasti ohuena nauhana jatkuvasti sekoittaen.
  5. Mausta rouille sitruunamehulla, tabascolla ja suolalla.
  6. Kaada rouille bouillabaissen päälle ja sekoita annos.